صمدي كاظمي خبر داد: برداشت اولین محصول ایروپونیک زعفران در دانشگاه آزاد اسلامي واحد بجنورد |
شنبه 12 آبان 1397 ساعت 11:08 |
با اجراي كاشت گلخانهای زعفران در دانشگاه آزاد اسلامي واحد بجنورد اولین برداشت محصول ایروپونیک زعفران در اين واحد دانشگاهي صورت گرفت. دكتر مليحه صمدي كاظمي مدير مركز رشد و فناوري دانشگاه آزاد اسلامي واحد بجنورد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري آنا اظهار كرد: زعفران بهعنوان یک گیاه مقدس از دیرباز موردتوجه کشاورزان بوده و امروزه کشت آن بهعنوان یک گیاه خوراکی- دارویی متداول و رایج است و با توجه به قرارگرفتن کشور ما بر روی کمربند خشک و نیمهخشک، کشت این محصول بهعنوان یک محصول گرانقیمت و کم آب از اهمیت ویژهای برخوردار است. عضو هيات علمي واحد بجنورد خاطرنشان كرد: توسعه کشت زعفران در سالهای اخیر به خاطر تغییرات نرخ ارزهای خارجی، بازارهای خارجی و روند تولید و توزیع آن، کاهش بارندگی و دسترسی به منابع آب کافی، باعث شده تا در بسیاری از مناطقی که قبلاً کشت آن رایج نبوده متداول شود بهنحویکه امروزه در خراسان شمالی بیش از 2700 هکتار به کشت زعفران اختصاص پیداکرده كه بیشترین سطح زیر کشت اين گياه مربوط به شهرستان فاروج است. صمدي كاظمي افزود: به دليل عدم فرآوری این محصول و دوره تولید و ارائه به بازار محدود آن مشکلاتی بر سر راه تولید و بازاریابی زعفران بوجودآمده كه بر اساس این نیازسنجی اگر بتوان سطح تولید در واحد سطح را افزایش و از طرف دیگر دوره تولید آن را در خارج از بازه زمانی تولید مرسوم و بهدفعات افزایش داد میتوان ضمن افزایش بهرهوری تولید، در مصرف آب نيز صرفهجویی شود. مدير مركز رشد و فناوري واحد بجنورد در خصوص طرح اجرايي كشت گلخانهای زعفران تصريح كرد: باهدف بالا بردن دوره تناوب تولید و پایین آوردن سطح زیر کشت برای تعداد پیاز مشخص نسبت به کشت سنتی در زمین، کشت گلخانهای زعفران از سوي استادان اين واحد دانشگاهي پیشنهاد شد. وي اظهار كرد: در بازه زمانی 3 ماهه تجهیز گلخانه زعفران انجام و کشت اول در مردادماه سال جاري آغاز شد و در انتهای مهرماه سال 97 نيز برداشت اولین محصول ایروپونیک زعفران صورت گرفت كه بهصورت تقريبي هر تن پياز، 3 كيلو زعفران قابلبرداشت خواهد بود. صمدي كاظمي خاطرنشان كرد: با توجه به نیاز آبی پائین گل زعفران و همچنین ارزآوری محصول نامبرده و خشکسالیهای پیاپی و پشت سرهم، کشت زعفران را میتوان بهعنوان کشت استراتژیک در نظر گرفت. عضو هيات علمي واحد بجنورد با اشاره به اهداف كشت گلخانهای زعفران افزود: تغییر الگوی کشت به لحاظ روش(کشت بدون خاک و بدون آب)، استفاده از اراضی کوچک در سطح گلخانه بهجای تخصيص زمینهای بزرگ، کنترل کیفی محصول در محیط گلخانهای، بالا بردن دوره تناوب کشت در طول سال (حداقل 3 دوره کشت در فصل تابستان و پاییز و حداکثر 2 دوره کشت در فصل زمستان و بهار) از اهداف مهم كشت گلخانهای زعفران در اين واحد دانشگاهي است. وي گفت: در حال حاضر گروه کشت یار زعفران در حال برداشت محصول اول و کشت دوم پیازهای زعفران هستند كه كشت بدون آبوخاک، برداشت گل در محیط و دمای تحت کنترل و تولید محصول کنترلشده و باکیفیت بالاتر در همه ماههای سال، از مهمترین اهداف اين گروه است كه سعي براين است تا با کوتاه كردن دوره خواب پیازهای زعفران، در فصل زمستان و بهار نیز کشت انجام شود، این در حالی است که درکشت سنتی زعفران، تا اردیبهشتماه پیاز در خواب بوده و قابلیت کشت ندارد. وي اظهار كرد: پروژه کشت گلخانهای زعفران در اردیبهشت 1397 در مرکز رشد واحد پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد، تحت حمایتهای دکتر محمد ضمیریان معاون پژوهش و فناوري سابق اين واحد دانشگاهي و با مشارکت و همکاری دکتر روشنی، دکتر توکلو، دکتر حسنی، مهندس نوروزاده، مهندس براتی و مهندس فیروزه شروع به کارکرده است.
|